Hug Casals és el guanyador del Premi de Poesia Amadeu Oller 2023 de Sant Medir amb el recull “Un cos que bull”

Més d’un centenar de veïnes i veïns del barri de la Bordeta han assistit a l’acte de lliurament d’aquest premi per a joves poetes inèdits, que s’ha celebrat al pati de l’Escola Sant Medir.

Hug Casals és el guanyador del Premi de Poesia Amadeu Oller 2023 amb el recull “Un cos que bull”. El jove escriptor català ha estat guardonat en la 59a edició d’aquest premi per a joves poetes inèdits en un acte que s’ha celebrat al pati de l’Escola Sant Medir.

El guardonat d’enguany, Hug Casals, ha assegurat en rebre el premi que està “molt il·lusionat” i que ha estat tota una sorpresa per ell perquè no fa massa que va començar a escriure. Sobre el recull de poemes, ha explicat que “va molt lligat a tota l’experiència que he passat a París estudiant teatre, que he trobat molt a faltar Catalunya i la llengua i m’ha donat a escriure aquest poemari”.

Per altra banda, la presidenta del Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i La BordetaLluïsa Erill, ha parlat de la importància d’aquest premi. “Com cada any és un plaer tornar a ser aquí, i veure que tenim esperança, que el jovent, que a vegades es diu que no llegeixen o no escriuran, tenim mostres any rere any que aquests joves continuen escrivint i fent poesia”, ha comentat Lluïsa Erill.

Seguidament, Montse Ortiz, membre de la junta directiva d’Òmnium Cultural, ha parlat del que significa el premi per al català, assegurant que “el premi Amadeu Oller és un exemple de tenacitat cultural i un antídot contra el desànim”. “Avui, en una situació no gens fàcil pel català, en un ús social que es troba en nivells alarmants, quan defensar la llengua és més obligació que mai, premis com aquest ens demostren que aquest país ens n’hem sortit de circumstàncies molt pitjors”, ha expressat Montse Ortiz.

També ha participat de l’acte Izaskun Arretxe, directora de la Institució de les Lletres Catalanes. Arretxe ha comentat que coneixia els premis i que en sabia del seu “prestigi” i de “la solvència del jurat”. “Des de l’any 64 i de manera ininterrompuda, ha anat guardonant des de la Parròquia de Sant Medir a la Bordeta, poetes en llengua catalana de menys de 30 anys”, ha destacat la directora de la Institució de les lletres Catalanes.

Per altra banda, Jordi Martí, regidor de Trias per Barcelona a l’Ajuntament de Barcelona, ha comentat el que signifiquen 59 edicions d’aquest premi. “59 anys no són qualsevol cosa, és una obra meritòria. No sé si és resistencialisme o és autoafirmació, creure en nosaltres mateixos, creure en aquest país, creure en la seva vitalitat cultural, i en la llengua, que és el nervi que ens uneix a tots i que ens caracteritza com una nació”, ha expressat Jordi Martí.

També hi ha estat la presidenta en funcions del Districte de Sants MontjuïcNeus Munté, que ha assegurat que “si els Premis Amadeu Oller poguessin parlar, relatarien totes les vicissituds que al llarg d’aquests 59 anys ha patit el nostre país i també la llengua catalana”.

Finalment, ha clos l’acte Laura Borràs, qui havia estat directora de la Institució de les Lletres Catalanes i en fer el salt a la política ha estat Consellera de Cultura de la Generalitat, diputada al Congrés dels Diputats i presidenta del Parlament de Catalunya. Borràs ha dit que “és un goig” poder ser en aquest acte. “Els premis sempre són un estímul, des d’una perspectiva cultural, literària, i en aquest cas poètica, ho són perquè permeten que algú s’endreci, faci aquest exercici de voler compartir allò que ha escrit, i com més n’hi pugui haver millor, perquè la nostra llengua ens necessita a tots i als nostres poetes també”, ha comentat Borràs.

El comiat de l’acte l’ha fet el mossèn Enric Subirà, que ha dedicat unes paraules a felicitar l’Hug Casals, guanyador de la 59a edició dels premis. “Gràcies Hug, perquè gràcies a tu aquesta festa pren molta força i embranzida, que aquesta estada a França t’hagi fet millor poeta i millor persona, i, sobretot, millor republicà”, li ha dit el Mn. Subirà.

L’acte de lliurament del premi ha conclòs amb una actuació musical a càrrec de Leyre Sáenz de Urturi al piano, acompanyant a la soprano Gisela Villamayor. El Premi de poesia Amadeu Oller està organitzat per la Parròquia de Sant Medir amb la col·laboració del Secretariat d’EntitatsÒmnium Sants Montjuïc, l’Escola Sant MedirSants 3 Ràdio.

Et deixem el video de l’acte:

També li vam fer una entrevista!

Galeria d’imatges del premi:

Segueix-nos a Instagram!

Deixa un comentari